Mire jó a virtuális térkép, milyen haszna van számomra, miért előnyös a belső 3D panoráma fotózás?

Első lépésként keresse meg üzletét a térképen: üsse be az üzleted nevét a Google Search keresőbe! 

Ha a monitor jobb felső területén megjelenik a Google Maps térkép információs ablaka, akkor az üzlete valamilyen formában megtalálható a térképen.
 

Tegyen egy másik próbát, keresse meg üzletét most közvetlenül a Google Maps térképen! Ha feltűnik a térképen az üzletére mutató térképtű, kattintson rá!

A kattintást követően a baloldalon megnyílik a Google My Business profil,  ami arról informál, hogy az üzlet fent van a térképen, van avatar kép, üzletnév, telefonszám, webhely és utcanév. Most, gondolja át, ki hozta létre a profilt, milyen email címről tud hozzá bejelentkezni, hogy módosítsa az adatokat,  tulajdonosa-e a profilnak, s Önnél vannak-e az ezzel járó kezelési jogok . A profil a saját digitális névjegye a térképen, ez alapján keresik és találják meg a látogatók.

   Hogyan működik a Google Maps térkép
A Google Maps térkép olyan szoftver, amely automatizált feladatokat hajt végre meghatározott algoritmus szerint, azaz előre megírt recept alapján működik. A fejlesztők a program írásakor azt vették számításba, hogy a recept alapján dolgozó pókok a kérdésre választ kapjanak arra, hol az üzleted, és hol vagyok én, egyáltalán milyen eszközöket kell figyelembe venni az odajutáshoz, stb…. Ha van válasz, akkor párosítanak, illesztenek… ha nincs, akkor elejtik a feladatot, nem lesz megoldás és eredmény. Képzeljük el, hogy programot kell írni arra a feladatra, hogy az üzleted legyen látható a térképen a mostani címed helyén.  Ha a pókok megtalálják az internetre feltöltött válaszokat, ismerik a pontos címed és az üzleted nevét, a feladat megoldva, már meg is jelensz a térképen, és kapsz egy nyitott profilt az induló adatokkal feltöltve. 

 Mit tesznek a Google pókok
Ha, a pókok rátalálnak a térképen megnyílt profilra, az üzletet be fogják illesztik  a térkép felületébe és felruházzák az összes eszközzel, amit a rendszeren belül egy kezdő profil megkaphat, így például  hozzárendelik a Google autó által 2011. év óta készített legfrissebb Street View utcafotók egyik képpontjához. Ez a kép mutathat az üzletre vagy sokkal távolabbra, mondjuk egy másik utcasarokra, de az is lehet, hogy egy előző cégtáblájával elkészült 3D virtuális utcakép jelenik meg a profilon.  A Google LLC időközönként frissíti a főbb közlekedési útvonalakat újrafotózással, de az üzlet aktuális állapotát igazán csak Ön ismeri! 

 A Google robotok  megállás nélkül pásztázzák a térképen lévő üzleted térkép profilját, a weboldalát, az üzlet közösségi oldalait és keresik az összeillő adatokat. Amikor az információt kereső személy beüti a hívószót (meta szó) a pókok próbálnak azonosságot találni, turkálnak a létező összes felületen, ami hozzád köthető, és minél értékesebb választ próbálnak adni a kérdést feltevőnek. Viszont a pillanatok töredéke alatt képesek elveszíteni az adatfoszlányokat, ha azok ellentmondásosak. A pókok számára a kép és a szöveg egységesen bináris számokat jelentenek, tehát nincs különbség kép vagy szöveg között, az azonosításuk számukra a kódolások  egyezőségében van. Ezért, a Te feladatod biztosítani, hogy az üzletedre keresők 1.) a profilodon valódi, érvényes adatokat lássanak 2.) a digitalizált, vagyis az internetre felkerült adatok minden felületen azonosak legyenek  3.) helyes GPS koordinátákra navigáljanak a felhasználók  4.) a Google StreetView kép a bejáratodra mutató valósághű utcaképet ábrázolja, a főbb környékbeli épületek azonosíthatók legyen.
Ha minden szempontból rendbe raktuk a profilod, attól fogva a Google Maps térkép fejlesztéseinek minden előnyét élvezheted, többek között a videón látottakat is…
(2018. májusban beharangozott fejlesztés promóciós videója)

Videó szövege: “… egy mindenki számára ismerős helyzettel kezdem. Késésben vagy egy találkozóról, állsz az utcán – persze ez a cégünk munkatársaival is megtörténik – és a GPS-ünk azt mondja a telefonon: haladj tovább a Market Street-en! Szóval mit  teszel ilyenkor? Lenézel a telefonodra, majd fel az utcára, aztán újra a térképre nézel, tippelsz egy irányba, elkezdesz arra menni,… néha a rossz irányba… nem vagy egyedül, mindenki így jár… kitartóan mész tovább és arra gondolsz, mégis hogy tudna segíteni a  kamerám az eligazodásban. És itt van! Halleluja!  A képernyődön mostantól ott van a reality, a valóság, mellette a térkép… sőt még a Google játékok is bekapcsolhatók.” 

  Virtuális cégér
A Google egy következő fejlesztési ütemben a virtuális cégéreket és a helyek profilját fogja összevonni az AR valósággal. A most Ön által észlelt kedvezőtlen állapoton javítani kell, ha: 1.) nincs az üzletnek profilja 2.) van profilja, de teljesen üres 3.) nem üres, de statikus fotók és 6 évvel ezelőtti Street View utcaképek adják a hely környezetének vizuális információit 4.) rossz és hiányos adatok félrevezető módon tájékoztatnak 5.) az üzlet már rég elköltözött, de a hely címe még mindig a régi profilra mutat vissza 6.) az üzlet más üzlet helyére költözött, az új címen viszont még mindig a régi tulajdonost dobja fel a kereső 7.) párhuzamosan több profilt is létrehoztak (árnyékprofilok), ami a SEO működését rontja 8.) a profilon releváns adatok szerepelnek, de nincs birtokba véve, tehát kitett harmadik fél felé  –> forduljon hozzánk segítségért!

 Kivitelezés és teljesítés  
A profil rendszerbe állítása és tulajdonjogának átadása művelet munkadíja egyszeri 10 000 Ft + áfa összeg.
Amennyiben fotózást rendel a Google Maps térképre és Világkatalógusra felkerülés  szándékával, abban az esetben a fotózással egybekötött profiltisztítás, rendszerbe állítás ingyenes!
Auditált, kalibrált speciális kamerákkal  valósághű fotók készülnek automatikus fény és szög beállításokkal.
A megfelelő szoftver segítségével a képek egy algoritmus szerint kiválogatásra és roundabout technológiával stitchelésre kerülnek.
A fotózást 
követően elektronikus úton URL szett mappában adjuk át a beágyazható iframe linkeket, amelyet ettől fogva bárhol közzé tehető (embeddelhető).

  Animáció
A Google Maps térképen történő publikálás mellett a már elkészített fotókból térben elhelyezett virtuális pinekkel (gombostűkkel) kiegészített animációs bejárás készíthető, amely a weboldalra beágyazást követően többlet felhasználói élményt nyújt a látogatóid számára. Az animációs anyagokat hosting előfizetés mellett biztosítjuk.

Az animációs anyagok havi díj fizetéssel, éves szerződéskötés mellett, élő kapcsolattal, állandó rendelkezésre állással, korlátlan animációs elem és mögöttes információ módosítási lehetőséggel érhető el. (az animációs anyag az URL szett mappa középső ablakában elhelyezett anyag)

Az animált virtuális anyag a már elkészített fotózott anyagokból állítható elő egyedi grafikai és dizájn elemekkel, a helyszín adottságait figyelembe véve és az intézmény saját marketing elemeit felhasználva. Általában az alapprojekt befejezését követően kerül sor azon helyszínek kijelölésére, ahol a Megrendelő szeretné animált anyaggal élménydúsabbá tenni a hely bemutatását a weboldalán. A hely kijelölését követően a helyszínre elkészítjük a pilot anyagot elfogadásra éves díjra kiállított díjbekérővel (30 napos fizetési határidővel). Az átutalás beérkezését követően átadjuk a végleges iframe beágyazható linket a cég URL mappájába feltöltve.

Világkatalógus
A hely az előző felhasználások mellett felkerülhet a Világkatalógusunkra a magyar zászló alatt lévő 2000 magyar és közel 60 000 idegen országbeli hely mellé. Az online felületekre feltöltött vizuális képanyagokat a Google robotok azonos adatforrásnak tekintik, s ezzel támogatják a kedvezőbb SEO rangsorolást.

Csak egyszer fotózunk, és mégis több felületen jelensz meg  egyszer fizeted meg a fotózás árát.

 image1image3image4 image5 image6 image7  image8

Települések digitális anomáliái

A magyar települések kezelésében álló intézmények 95%-a nem található meg a térképen. A hely nem navigálható, nincsenek fenn releváns adatok, nincs utcai és belső fotó a helyekről, nincs remény a megismerésére egy távoli pontból, nincs bizalom, így elmarad a látogató. A folyamat a virtuális térben játszódik egy mobiltelefonról. 2016. január óta folytatunk kísérletet a magyar városok, falvak bevonására a láthatósági programba. Az elmozdulás érezhető, és a magyar helységek ilyen irányú szándéka is egyértelmű, az anyagi eszközök azonban még mindig csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Aki négy éve sikeresen beszállt a digitális láthatósági programba – mint Bicske 29 intézményével ­–, a fejlődés és a lakossági elégedettség számokban mérhető.

Interreg Uniós Pályázat
A One PR és Go2maps Hungary és a Novitech a.s. cégek közös munkában valósítják meg a „CBC Tours Határon átnyúló HU-SK virtuális túrák”  uniós projektet.
A projekt célja a HU BAZ megye és az SK Košice önkormányzati (KSK) régió vonzerejének növelése azáltal, hogy javítja a régiók kulturális, természeti, történelmi és üzleti értékeit az interneten, valamint az, hogy a már létező virtualtour.city virtuális valóság integrált idegenforgalmi platformon keresztül az SK-HU határmenti régiók hatékonyabbak lehessenek a térség vonzerejének növelésében, a helyi gazdaság fenntarthatóságának támogatásában, valamint a gazdasági kohézió és a környék látogatói számának növelésében. Az uniós projekt általános célja pedig az, hogy a régió látogatóinak valós idejű és interaktív vizuális információkat nyújtsanak a határ menti régiókban található érdekes helyekről. A fokozott láthatósági szolgáltatás arra ösztönzi a látogatókat, hogy otthonukból megtervezzék útjukat, és azonnali földrajzi és szolgáltatási tájékozódási képességeket kapjanak a régióban tett utazásuk során. A szlovák régióban 100 és a magyar oldalon kiválasztott 100 POI 3D-s virtuális tartalma lehetőséget kínál annak átgondolására, hogy mit lehet megtekinteni és vásárolni, hol lehet éjszakázni, eseményeket találni, és hogyan lehet kapcsolatba lépni a polgárokkal, intézményekkel és vállalkozásokkal. 

Az Interreg Uniós Pályázatból kimaradt magyar helyek
A pályázatba bevont Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyiségek éppen csak ízelítőt kínálnak a megyében található közel 370 településből és azok értékeiből. A projektben részt vevő One PR és Go2maps Hungary felkínálja a lehetőséget, hogy a települések felkerüljenek a Világkatalógusba, valamint a Google Maps térképre Google My Business rendszerbe állítás szolgáltatással  most jutányos áron. 

Referenciáink között és az Interreges beszámolónk között megtalálod, hogy mely települések csatlakoztak már a programunkhoz, és mely intézmények számára tartották fontosnak az önkormányzatok megrendelni a Google Maps láthatóságot és a Google My Business profil rendezettséget és Világkatalógusban megjelenést.

Érdeklődésed  Google Maps térkép és Világkatalógusba felkerülésre az Ajánlatkérés gomb segítségével vagy a hello@go2mapshungary.hu email fiókra írt levéllel tudod elküldeni.

Go2maps Group