Emelem poharam!

Borkostolás elméletben és gyakorlatban…

A három meghatározó borász nagyhatalom Franciaország, Olaszország és Spanyolország, de mellettük mára mások is komoly boros hagyományokra tettek szert. Közéjük tartozik az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Németország, Dél-Afrika, Chile és Portugália és még mások…A klasszikus borvidékek, a maguk évszázados hagyományaival azonban továbbra is őrzik tekintélyüket.

Nézzünk néhány borfajtát, mit tudunk róluk:

Franciaország egyik leghíresebb és legnagyobb borvidéke, Bordeaux-i,  ami az UNESCO világörökség része és messze földön híres vörös boraival mintegy 700 millió palackot szállít a világnak

Olasz borok Toscanaból Olaszország észak-nyugati részéből, a legismertebb toszkán bor a Chianti, a legdrágább szerintem a Sassicaia és a ledkedveltebb a Brunello di Montalcio lehet, de van édes likörbor ami a Tokaji aszuhoz hasonlít…

A spanyol borászat, az ország legnagyobb borvidékén, Riojában összpontosul, ahol szintén a vörös a nyerő, de azért a fehérbor is lecsúszik. A terület három régióból áll: Rioja Baja, Rioja Alavesa és Rioja Alta, ebből a legjelentősebb az altai régió.

 

Az újkori titánok közé tartozik az Amerikai Egyesült Államok, ahol a kaliforniai Napa völgye, nyűgözi le a borivókat. Az Újvilágban a myagr származású Haraszty Ágoston gróf honosította meg ezen a területen a mára világhírű bortermesztést .

Az Argentin borászat szimbóluma Mendoza, amely az ország borexportjának a 90%-át adja. A csodálatos nedűivel híressé, ikonikussá vált borvidék hátterében magasló hegyek klímája biztosítja az állandó öntözést.

 

 

 

A hazai 2002-ben Világörökség Központ rangját nyerte el a Tokaj – Hegyalja Történelmi Borvidék.

A borvilág fővárosában található Toldi Fogadó nevéhez 3 csillag is társul és garantált kikapcsolódást kínál mindenkinek. Az 1998-ban megnyílt wellness-hotel immáron 19 szobával és magyaros étteremmel várja vendégeit Tokaj belvárosában.

Wellness szolgáltatásaik széleskörűek – akár egy 15 méteres úszómedencében hűsölhetünk, a jakuzziban, a finn szaunában, a sószobában vagy akár masszázs közben ellazulhatunk. Páratlan felüdülés, kényeztetés, luxus vár ránk – mindezt elérhető áron. A fogadó nem kíván váratlan meglepetést okozni az ott megszállni vágyóknak, ezért magát szívesen bemutatja vritualreality formában:

Ha erre jársz, kóstold meg a legelső hungarikumnak számító borkülönlegességet az aszút, amit a francia Napkirály már évszázadokkal ezelőtt a “királyok bora” minősítéssel illetett.  A híres tudós, Paracelsus az isteni nedű gyógyító hatását is vizsgálta és hosszú ideig patikákban “passum regnum tokajesis” néven, kanalas orvosságként árult.

 

Go2mapsGroup