Ez valami nagyon ‘Googleys’ dolog már megint!

Itthon, négy évig blokkolták a Google befotózott utcaképeinek megjelenését…

Miért pont a mi utcánkban nincs Street View fotó?! – egyre többször hallani méltatlankódó hangokat.  Ma, már mindenki a digitális vérkeringés része szeretne lenni, ami utólag nem is olyan könnyű, sőt … nézzük, milyen filózófia mentén halad a Google az utca fotózás projektjében!

2013.04.23 -án a  Google Térkép panorámaképes szolgáltatása végre elérhetővé vált hazánkban is. Adatvédelmi aggályok miatt ugyanis, mintegy négy évet kellett várni a Street View startjára, miután  2009-ben a sajtóban még a következő ombudsman aggályok jelentek meg az új technológiáról: “Nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja a Google Street View – és más, hasonló szolgáltatás esetében – hívta fel a figyelmet Jóri András adatvédelmi biztos annak kapcsán, hogy az “Utcakép” szolgáltatáshoz szükséges felvételeket elkészítő autó, amely kedden érkezett Budapestre, az elkövetkező néhány hétben a főváros utcáit járja.  Az sem tisztázott, hogy a fényképezés folyamán az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, valamint a tájékoztatáshoz való és tiltakozási jogukat.”Az Európai Unió 29-es Adatvédelmi Munkacsoportja ekkor épp vizsgálatot folytatott a Google Street View tevékenységével kapcsolatban, ezért az aggódok sorába beálló ombudsmani közlemény kiadása  nem volt teljesen alaptalan. E közben a Google autója megállíthatatlan, sőt egyre fejletteb technikával oldják meg az utcák feltérképezését. A Google autók számos karambolt szenvedtek el a hétköznapi forgalomban, ezért a Google úgy határozott, hogy megóvja munkatársai épségét és sofőr nélküli autóval oldja meg a krízis helyzeteket.  Ez az ötlet jól jöhet még a jövőben, a Google 2014-es bemutatóján a fejlesztési igazgató csak ennyit mondott: Képzeljétek csak el, amikor egy finom otthoni ebéd és egy pohár bor után bemennétek a városba egy sétára, anélkül, hogy idegeskednél, találsz-e parkolóhelyet, ittál-e előtte, vagy kiválasszátok, kinél lesz a kocsikulcs, mert az kimarad az esti buliból.  Az egész macera már csak történelem, a kormánynélküli kétszemélyes autóval megváltod a szabadságod.

2016. októberben érte el a Google a kétmilliomodik fotózott kilóméterét. Az egyik Google sofőr erről így mesél: Amikor először tanultam vezetni, minden egyes kilométer megtétele rémálomnak tűnt. Csak a gyakorlatban tudtam elsajátítani a forgalom szabályait, megtapasztalni  a kellemetlenkedő emberek viselkedéseit, és megtanulni a váratlan helyzetekben szükséges reakciókat. A sofőr nélküli autónak pont ugyanazeket a szituációkat kell megtanulnia. Tudtuk, hogy előb-utóbb a sofőrnélküli autó lesz a jövő, ezért csapatunk tagjait már idejekorán arra bíztatták, hogy minden éleshelyzetet memorizáljanak. Mára kétmillió kilométert tetttünk meg a közutakon, s ez a tapasztalat megfelelhet az elmúlt 300 év alatt szerzett összes tapasztalatnak, ami autóvezetés kapcsán létezik. Mi tesz egy önjáró autót  tapasztalttá, főleg még jóval azelőtt, hogy egy igazán jó szoftvert sem áll még redelkezésünkre az összes megszerzett tapasztalattal. Az alaphelyzetetket be tudtuk táplálni, ami a vezetés 90%-át alkotja, így például a főútvonalakon történő közlekedést, a lámpák figyelemevételét, vagy az egyszerű interakciókat. De, ahhoz hogy egy sofőr nélkülö autó igazán jól közlekedjen az utakon, még több és bonyolultab szituációra lesz szükség. Ezért elkezdtük keresni a több kihívást jelentő szituációkat, ezekkel pedig a komplexebb városokban előbb találkozunk, mint az egyszerű környezetekben vagy sztrádákon. Persze, ez sokkal időigényesebb feladat, miközben az idővel is versenytfutunk. Csakhogy, míg az első egymillió kilometert 6 év alatt tettük meg, addig a második milliót 6 hónap alatt, és a harmadik millió kilométer tapasztalatait arra szánjuk, hogy minél előbb forgalomba kerülhesenek a kormánynélküli autók. „a Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele”, alapítva 1998.szeptember 4., jelelenlegi elnök-vezérigazgatója Sundar Pichai.

Nézd, a cég mérföldköveit!

Go2maps Group