Dzsessz (jazz) hallgatása bármikor!

A jazz pontos meghatározása:  dzsessz (angolul jazz) egy zenei stílus, amelyre jellemző a blue note-ok (az európai zene hangközeinek módosításából, a leggyakrabban a terc, ritkábban a szeptim és a kvint nem egészen félhangnyi szűkítéséből született hangok), szinkópák, szvingelés és párhuzamos ritmusok alkalmazása. A stílus legfontosabb jellegzetessége az improvizáció, az előadók sokszor rögtönzött szólót játszanak vagy válaszolgatnak egymás játékára (kérdés-felelet). Ez az első olyan művészeti stílus, amely az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki.

A Gőz László alapította Budapest Music Center (BMC) 1997 óta töretlenül jelen van a hazai jazz zene piacán. Az elsődleges cél egy olyan zenei információs központ kialakítása volt, amely nemcsak összegyűjti, de nemzetközi viszonylatban is hozzáférhetővé teszi a magyar klasszikus és jazz zenészek, illetve a hazai kortárs darabok adatait.

A rendszerben több, mint 15500 zenemű adatai, és nagyságrendileg 3000 művész szerepel, és az amúgy ingyenesen látogatható zenei könyvtár mintegy 90 ezer könyvvel, kottával és hanglemezzel rendelkezik.

Már a kezdetektől belefogtak a klasszikus, kortárs- és jazz zenei rendezvények szervezésébe, egyik különlegessége a Kurtág 80 egyhetes zenei fesztivál, a BMC és az ECM Kiadó New Series Festival című közös rendezvénye és a 2003 óta a Ferencvárosban megrendezésre kerülő, ötnapos Budapest Jazz Fesztivál.

A ma már több, mint 200 albummal rendelkező BMC Records lemezkiadó 1998-ban indult útnak, s a mai napig próbálják szinten tartani a hagyományörző, klasszikus darabokat az újszerű produkciókkal. A további sikerek hozzásegítettek ahhoz, hogy az egyébként hazai pályán már felfutott művészeket sikeresen bevonták a nemzetközi vérkeringésbe is.

A 2013 tavaszától a Kálvin tér szomszédságában található Opis Jazz Club több, mint 4000 négyzetméteren nyitotta meg új kapuit, számos rendvezvényterem található a területen. Az épület központi helyisége kifejezetten kamarateremnek épült – elsőként Budapesten – különleges figyelmet szentelve a klasszikus kamarazenének.

Igazi jazzre vágysz? Irány a Mátyás utca 8.!

forrás:wikipedia

Go2mapsGroup

Kategória: Blog