A kor túlhaladt a jogi passzusokon

Rég volt, hogy is volt…

Gondoltad volna, hogy az MNO már több, mint 3 éve megírta, hogy virtuálisan is lehetőségünk adódik bejárni Magyarország falvait, városait?

Eredetileg már 2009-ben megérkezett hazánkba az ún. Google kocsi, mely 2007-es indulása óta több, mint 8 millió kilométert tett meg egy 2013-as adat szerint. 2009-ben adatvédelmi szabályokba ütközve felfüggesztették a projektet, azonban 2011-ben pontosítva a fotózás menetét és annak körülményeit, átengedték a rostán a programot, s így került sor a 2013. áprilisában kezdődő virtuális séta elindítására.

Szürkébb kép helyett színeset!

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai- és marketingigazgatója akkor azt mondta, ma már az utazás tervezésénél és a végső döntésnél az online médiumokat, az onnan származó információkat részesítik előnyben az emberek. Kitért arra is, hogy a külföldiek fejében Magyarországról szürkébb kép van, mint amilyen az ország valójában, így most az a legfontosabb feladat, hogy bemutassák: színes országról van szó, és ebben a Street View is nagyon fontos eszköz lehet. Csak élni kellene vele!

Péterfi Attila hangsúlyozta, hogy a már publikált fényképeken az arcokat, rendszámokat ki kell takarni, de ha valaki ennél több elhomályosítást szeretne a magánszférája védelme érdekében, akkor ezt a Google-nak jelezheti. A fényképező autók újbóli megjelenéséről pedig a keresőoldalnak értesítenie kell a lakosságot.

A technika gyors fejlődésével nagyon valószínű, hogy a világ épülő utcáinak feltéréképezéséhez az autót más, környezetkímélőbb eszköz váltja majd a fel.

Azóta már egyre frisebb fejlesztések érkeznek a Google oldaláról, a legnagyobb sikert a Google Maps See Inside projektje érte el, amellyel nem csak az utca és az épületek, intézmények külső felülete látható, hanem egy gombnyomással bent vagyunk és a belső tereket csodálhatjuk. Ennek az új funkciónak köszönhetően már a giroszkóppal rendelkező mobiltelefonok és tabletek mozgatásával 360 fokban körbenézhetünk az elkészült panorámafotókban. Ezen eszközök közé tartozik az ún. 3D VR-szemüveg is.

Az eredeti cikket itt tekintheted meg.

Kategória: Blog