NAIH

Érkeztető szám: 1149926

Időbélyeg: go2ma636322135050124336

T Á J É K O Z T A T Á S

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) megküldött, a(z)

“go2maps hungary kft 2040, Budaörs Semmelweis u 6/B egyéb – www.go2mapshungary.hu – online ajánlat és megrendelés biztosítása a cég szolgáltatásának eléréséhez”

tartalmú adatvédelmi nyilvántartásba vételi eljárás iránti kérelem érkezett.

Kérelmével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az adatkezelőnek csak abban az esetben kell bejelentkezni az adatvédelmi nyilvántartásba, ha nem esik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben (továbbiakban: Infotv.) meghatározott kivételek hatálya alá.

A benyújtott kérelemben bejelenteni kívánt adatkezelés megfelel az ügyfélkapcsolat kritériumainak, melyek a következők: – az adatokat közvetlenül az érintettektől veszik fel, – az adatkezelés célja az érintett számára ismert, – a kezelendő adatok fajtája, az adatkezelés időtartama (adattörlés) előre meghatározott, – az adatokat csak az előre meghatározott céllal összefüggésben használják fel, – az adatok nem kerülnek ki az adatkezelő kezeléséből, – az érintetteket minderről megfelelően tájékoztatják. Az Infotv. 65. § (3) bekezdés a) pontja értelmében nem vezet adatvédelmi nyilvántartást a Hatóság arról az adatkezelésről, amely az adatkezelővel ügyfélkapcsolatban álló személyek adataira vonatkozik. Amennyiben a személyes adatokat az eredeti céltól eltérő célra (pl. direkt marketing, hírlevélküldés) is felhasználják, vagy az adatokat harmadik személy (nem adatfeldolgozó, hanem önálló adatkezelő) részére továbbítják, új kérelem benyújtásával kérelmezni kell az adatkezelés nyilvántartásba vételét.

Tájékoztatom továbbá, hogy az Infotv. 65. § (3) bekezdése, valamint a fentiekben meghatározott nyilvántartásba vételi kérelem adatai alapján a Hatóság nem vezet nyilvántartást a(z) go2maps hungary kft által benyújtott kérelemben szereplő adatkezelésről.

I N D O K O L Á S

A Kérelmező az adatvédelmi nyilvántartásba történő bejelentkezést nyújtott be a Hatósághoz. A Kérelmező által benyújtott adatlap feldolgozását követően megállapításra került, hogy az Infotv. 65. § (3) bekezdése szerint: „(3) Nem vezet adatvédelmi nyilvántartást a Hatóság arról az adatkezelésről, amely a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban álló személyek adataira vonatkozik; b) a bevett egyház belső szabálya szerint történik; c) az egészségügyi ellátásban kezelt személy betegségével, egészségi állapotával kapcsolatos személyes adatokra vonatkozik gyógykezelés vagy az egészség megőrzése, társadalombiztosítási igény érvényesítése céljából; d) az érintett anyagi és egyéb szociális támogatása céljából nyilvántartott személyes adatokra vonatkozik; e) a hatósági, az ügyészségi és a bírósági eljárás által érintett személyeknek az eljárás lefolytatásával kapcsolatos személyes adataira, vagy a büntetés-végrehajtás során a büntetés-végrehajtással összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozik; f) a hivatalos statisztika célját szolgáló személyes adatokat tartalmaz, feltéve hogy – törvényben meghatározottak szerint – az adatok érintettel való kapcsolatának megállapítását véglegesen lehetetlenné teszik; g) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti médiatartalom-szolgáltató olyan adatait tartalmazza, amelyek kizárólag saját tájékoztatási tevékenységét szolgálják; h) a tudományos kutatás céljait szolgálja, ha az adatokat nem hozzák nyilvánosságra, i) a levéltári őrizetbe vett iratokkal összefüggésben valósul meg.” Fentiekre tekintettel a kérelmében megjelölt adatkezelési céllal történő adatkezelésről, a kérelem és a rendelkezése álló adatok alapján, a Hatóság nem vezet nyilvántartást. A kérelmében rendelkezésre bocsátott információk alapján, kizárólag az adatvédelmi nyilvántartásba történő bejelentés eljárásrendjével kapcsolatban jártunk el, az adatkezelés jogszerűségét nem vizsgáltuk. Felhívjuk továbbá a figyelmét, hogy az adatvédelmi nyilvántartásba vételi eljárás során a Hatóság az adatkezelés jogszerűségét nem tanúsítja, az adatkezelés jogszerűségének biztosítása mindenkor az adatkezelő kötelezettsége és felelőssége.

Budapest, 2017.06.06.