Az idős vagy? Nevess!

A virtuális valóság enyhíti a demenciát!

“A demencia az egyik lehető legrosszabb dolog, ami egy idős emberrel történhet. Sajnos a nagypapám is áldozata lett ennek a betegségnek (és az ezt kísérő Alzheimer-kórnak), így sajnos a saját szememmel láthattam, amikor az ember emlékezetéből szép lassan elkezdenek kiesni azok az élmények és tapasztalatok, amik azzá tették, akinek megismerhettük.”

Szerencsére az utóbbi években egyre több előrehaladás történt a betegség elleni küzdelemben, most pedig az utóbbi évek egyik legizgalmasabb technológiája, a virtuális valóság is segíthet. Alex Smale a TribeMix nevű social marketing alapítójaó korábban a játékiparban dolgozott, így rengeteg tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. A cége elsődlegesen továbbra is marketinggel foglalkozik, de Smale az utóbbi időben érdekes vállalkozásba kezdett bele: idős, demenciában szenvedő betegeknek hoz létre virtuális valóság élményeket.

Smale abban bízik, hogy a jövőben kutatások segítségével jobban megérthetik majd, hogy miként lehetne a legjobban alkalmazni ezt a kezelést, illetve több otthonban is bevezethetik majd a VR szemüveg használatát. A csapatnak, orvosok és ápolók folyamatos visszajelzései alapján sikerült olyan VR-demókat létrehozni, amelyek pozitívan befolyásolják a demenciában szenvedő betegek hangulatát nem csak a kezelés közben, de stabilan, azt követően is. Ráadásul az emlékek felidézésében is segítenek!

Hogyan? Nézd meg itt, és olvass a demenciáról

Milyen jelei lehetnek a demencia kialakulásának:

Memóriazavar: a rövid távú memória hanyatlása a leggyakoribb korai tünet, amit a feledékenységtől az különböztet meg, hogy a feledékeny ember emlékszik az elfelejtett dolgokkal kapcsolatos egyéb tényekre. A régi dolgokra sokáig kiválóan emlékezhet a beteg!

Automatizmusok megakadása: a demens betegek gyakran nehezen tudják elvégezni azokat a megszokott, mindennapi tevékenységeket, melyeket azelőtt gondolkodás nélkül, szinte automatikusan megoldottak.

A nyelvi kifejezőkészség zavarai: bárkivel előfordul, hogy keresi a megfelelő szót, a demens beteg azonban gyakran az egyszerű szavakat is elfelejti, vagy más szavakat használ helyettük, ettől írása és beszéde érthetetlenné válhat.

Időbeli és térbeli dezorientáltság: a demens beteg ismerős környéken is eltéved, elfelejti, hogy éppen hol van, hogyan került oda és hogy kell hazamennie. Időzavara odáig terjedhet, hogy összekeveri a nappalt az éjszakával.

Hibás vagy csökkent ítélőképesség: Előfordulhat, hogy a demens beteg nem megfelelően öltözik, hideg napokon kevés ruhát ölt, míg nagy melegben feltűnően túlöltözik.

A figyelem hanyatlása: A demens betegnek nehézsége okoz egy egyszerű beszélgetés követése, elfelejti, hogy a számlákat be kell fizetni.

Tárgyak rossz helyre tétele: bárkivel előfordulhat, hogy nem a megszokott helyre teszi a tárgyakat, de a demenciában szenvedő beteg feltűnően szokatlan helyekre teheti a tárgyakat. Ezzel függ össze nem ritkán a meglopatásos téveszme.

Megfigyelhető, hogy a beteg gyanakvóvá, ingerlékennyé, szorongóvá, izgatottá vagy éppen apatikussá válik. Nem ritka a paranoiditás(vádaskodás, üldöztetés). Gyakori tünet a kezdeményezőkészség, az érdeklődés elvesztése, a demens beteg idővel nagyon passzívvá, esetleg aluszékonnyá válhat.

Nehéz megmondani, hogy mikor kezdődik a demencia, de kis odafigyeléssel még elcsíphetőek a gyanús jelek. A virtulreality lehetőséget ad az idős emberek életének színesebbé tételére, s  hozzájárulhat a környezete számára is kellemetlen tűnetek visszaszorítására.

forrás: Tribemix Virtual Reality for Dementia Care

Go2maps Group